Op deze Mental Health Day wil ik even stilstaan bij jou als baasje, die dag in, dag uit voor jouw zorgenhondje zorgt.
Het woord "zorgenhond" is niet betuttelend bedoeld, maar we mogen het ook niet kleiner maken dan het is. Een hond die extra zorg nodig heeft omdat hij reactief of angstig is, of vanwege een complexe gezondheidstoestand, brengt veel druk met zich mee. En die druk valt niet te onderschatten.
Wat is een zorgenhondje?
Een zorgenhondje is een hond die:
- Extra medische zorg nodig heeft door een aandoening of blessure.
- Specifieke voeding of medicatie op vastgestelde momenten moet krijgen.
- Gedragsproblemen heeft, zoals verlatingsangst, angst voor andere honden/mensen of geluidenfobie.
Deze zorg vraagt veel van jou als baasje. Je spendeert meer tijd, energie en vaak ook een hoop extra geld om ervoor te zorgen dat jouw hond de best mogelijke zorg krijgt. Dit heeft impact op je dagelijks leven; je past jouw ritme aanpassen aan de behoeften van je hond.
Onbegrip van buitenstaanders
Hoewel een hond steeds meer gezien wordt als volwaardig gezinslid, is er nog altijd veel onbegrip van buitenstaanders. Bijvoorbeeld, jij die weet dat je hond niet langer dan een paar uur alleen kan blijven, moet jezelf altijd verantwoorden waarom je later op een feestje bent of eerder moet vertrekken.
Misschien sta je om 5 uur ’s ochtends op om te wandelen, zodat je andere honden of mensen kunt vermijden en je hond in alle rust kan snuffelen. Je kookt speciale maaltijden voor je hond, opdat hij de beste voeding krijgt. En toch moet je telkens op je lip bijten als mensen zeggen dat het "maar een hond" is.
De impact op jou als baasje/zorggever
Een aantal jaar geleden las ik dat zorgen voor een ziek dier net zo’n grote impact kan hebben op je mentale en fysieke welzijn als mantelzorger zijn voor een familielid. Het is essentieel om te erkennen dat zorgen voor een zorgenhondje extra uitdagingen met zich meebrengt. Het is logisch dat je je soms overweldigd voelt en het lastig vindt om het vol te houden – hoe graag je je hond ook ziet!
Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, Als zorggever schuif je je eigen behoeften vaak naar de achtergrond, maar zelfzorg is essentieel om op de lange termijn voor je hond te kunnen blijven zorgen.
Zelfzorg tips voor baasjes van zorgenhondjes
- Claim rustmomenten: Maak tijd vrij voor jezelf. Dit kan een koffie in je eentje zijn of een korte wandeling. Het gaat erom dat je tijd voor jezelf claimt, hoe klein ook.
- Zoek gelijkgestemden: Er zijn fijne communities, zowel offline als online, waar je andere baasjes kunt ontmoeten. Het delen van ervaringen kan veel steun bieden.
- Gezonde gewoontes: Blijf goed eten, zorg voor voldoende slaap en blijf in beweging. Je kunt zelfs samen met je hond een gezonde maaltijd bereiden!
- Hobby's blijven belangrijk: Een hobby is geen vlucht. Het zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg kunt maken en weer kunt opladen.
Vraag om hulp
Het kan spannend zijn om iemand anders voor je hond te laten zorgen, maar als je een vertrouwde oppas hebt, gebruik die hulp dan ook. Misschien kun je via hondencommunities iemand vinden die je graag een handje helpt. Het is oké om af en toe tijd voor jezelf te nemen.
Genieten met je zorgenhondje
Het leven met een zorgenhondje is natuurlijk niet alleen maar zwaar. Ze geven zoveel liefde en brengen vreugde in ons leven. Er zijn ook dingen die je kunt doen die niet veel tijd, energie of geld kosten:
- Huur een privé losloopweide: Dit biedt je hond de vrijheid om zonder stress te snuffelen of te rennen.
- Wandel op rustige uren: Iedere buurt heeft momenten waarop het rustiger is, dus je hoeft niet altijd om 5 uur op te staan.
- Hersenwerk en speurspelletjes: Zet in op snuffelwerk en puzzels die je samen met je hond doet.
- Playdates met een vriendje: Als je hond een hondenvriend heeft, plan eens een korte playdate.
- Laat je hond zijn neus gebruiken: Neuswerk is een van de beste manieren om je hond mentaal en fysiek voldaan te laten zijn.
Tot slot, vergeet niet om gewoon samen te zijn. Wij mensen vergeten vaak hoe fijn het is om gewoon stil te zitten en te genieten van het moment, iets waar onze honden ons nog zoveel in kunnen leren.
Zorg goed voor jezelf en je zorgenhondje, want jullie verdienen het beiden.
Reactie plaatsen
Reacties